man in blue with helmet

Forse elektriciteitsbesparing bij Rendac dankzij optimalisering waterzuivering

22.06.2021

De footprint van waterzuiveringsinstallaties wordt alsmaar vaker onder de loep genomen. Zo ook bij Rendac! Het bedrijf vertrouwde hierbij op waterzuiveringsspecialist Pantarein, die voor de blowers een beroep deed op Aerzen. 

Rendac is een leidende Europese dienstverlener inzake het ophalen en verwerken van dierlijk restmateriaal. Bijzonder aan de aanpak is dat de eindproducten omgezet worden in groene energie en duurzame brandstof, wat een zwaar belaste waterzuiveringsinstallatie met zich meebrengt. Binnen het kader van groene energie is er ook nood aan energiebesparende maatregelen.

Rendac bouwde midden de jaren ’90 een aerobe waterzuiveringsinstallatie, waarbij bacteriën het organisch afval in een zuurstofrijke omgeving afbreken. Voor de beluchting werd gebruikgemaakt van oppervlaktebeluchters. Deze technologie mag dan investeringsgunstig zijn en vraagt weinig onderhoud, toch heeft ze een niet te onderschatten nadeel: het energieverbruik. Om de bestaande waterzuivering te optimaliseren, schakelde Rendac de firma Pantarein in.

Als fabrikant van dé drie gebruikte blowertechnologieën in de waterzuiveringsindustrie adviseerde Aerzen om voor turbotechnologie te kiezen in plaats van de klassieke blowertechnologie. Uitdaging: voldoen aan de hoge luchtvraag in een zo compact en energie-efficient mogelijke uitvoering mét respect voor strenge geluidseisen. Pantarein slaagde er in twee Aerzen turbo blowers in een hoogwaardig afgewerkte container met standaardafmetingen te plaatsten. Het equivalent in klassieke blowertechnologie had er met een tot 4x grotere footprint onmogelijk in gepast.

Naast de gekozen blowertechnologie werd als extra energiebesparende maatregel geopteerd voor een AERsmart Blower Group Control Unit die steeds de meest performante combinatie van blowers aanstuurt.

Pantarein blikt, net als Aerzen, tevreden terug op de samenwerking. Door de overschakeling naar een ander waterzuiveringssysteem en energie-efficiënte turboblowers bespaart Rendac jaarlijks ongeveer 3.000 MWh aan elektriciteit. 

Tech data Turbo Blower

Type: AT200-0.8S
Geïnstalleerd vermogen: 120kW
Capaciteit: 6.500Nm³/h
Druk: 1,4 bar(a)
Besparing: >20% t.o.v. 3 lobbige blower equivalent EN >40% tov oppervlaktebeluchters

Bekijk hier de Turbo Blower


Weitere Pressemeldungen

- Neuer Antrieb für Vakuumgebläse mit hermetisch dichtem Motor für den Hochvakuum-Bereich von 200 bis 10-5 mbar

Mit Beginn des Jahres 2017 wird zum Antrieb der AERZEN Vakuumgebläse ein neuer Antriebsmotor eingesetzt. Es gibt zukünftig nur noch eine Motorausführung (HM) für neutrale und aggressive Gase. Dieser Synergieeffekt reduziert die Variantenvielfalt der Vakuumgebläse auf nur noch einen Motorantrieb mit...

mehr lesen

- Unterdrücke bis –0,95 bar mit weiterentwickeltem Drehkolbenverdichter Delta Hybrid

Mit Drehkolbenverdichtern der Baureihe Delta Hybrid gelang AERZEN 2011 eine von der Fachwelt viel beachtete und inzwischen sehr erfolgreich am Markt eingeführte Symbiose zwischen Drehkolbengebläsen und Schraubenverdichtern im Volumenstrombereich von 100 bis 9000 m³/h. Mit der neuen Sondermaschine...

mehr lesen

- Informationstransparenz 4.0!

Mittels seiner kommunikationsfähigen Steuerung, der AERtronic, bietet AERZEN seit langem die Möglichkeit, Druckluft-Aggregate in die Produktions- und Fertigungsschnittstellen des Kunden einzubinden. Darüber hinaus lässt sich die Steuerung bequem mit dem Modul WebView erweitern, so dass z. B....

mehr lesen